ŠKOLA

Animacija za djecu od 10 do 14 godina! Radimo od rujna do lipnja, paralelno sa školskom godinom. Grupe imaju do 10 polaznika.

uživo subotom u kinu Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb 
(I grupa 10 - 12 sati, II grupa 12 - 14 sati)
online nedjeljom 
(I grupa 14-16 sati, II grupa 16-18 sati)
online srijedom 
(18-20 sati)

Uz cjelogodišnje obrazovanje, organiziramo gostovanja po cijeloj zemlji. Zanimljive radionice provodimo u obliku u Tjedna animacije, Animatorske početnice i druge programe. Ove projekte provodimo u suradnji s centrima za kulturu, muzejima i lokalnim udrugama. 2022. godine sudjelujemo u programu Ministarstva kulture "Ruksak pun kulture".

Veselimo se!

Škola animacije Luma film

Škola animacije je radioničkog tipa i ima za cilj kroz praktični rad upoznati polaznike s osnovnim principima animacije i uvesti ih u svijet stvaranja animiranog filma. Svi gledamo filmove, a koliko nas zna kako oni nastaju? To ćemo saznati u školi i kroz istraživanje postati aktivni stvaraoci animiranog filma.

Naša škola namjenjena je djeci koja su znatiželjna, vole crtati, interesira ih kako rade strojevi i kako nastaju filmovi.


Škola animacije Luma film


S obzirom da se animacija stvara sličicu po sličicu, u našoj školi puno se crta. Za dobru animaciju dovoljan je i niz jednostavnih crteža! Pri crtanju faza treba razmišljati o malim izmjenama na susjednim crtežima, pomicanju figure po papiru, uporabi boja, debljini linije… Uz crtanje faza učimo i o osnovim pojmovima u animaciji: frejm, faza, loop, rotacija, morf itd. Učimo i o filmu: pravilno kadriranje, što je kadar, a što scena. Montiramo i snimamo glasove i zvukove.

Škola animacije Luma film


Sprave na kojima radimo zovu se: thaumatrope, flipbook, phenakistoskope, zoetrope i praxinoskope. Uz to radimo i na našoj inačici Bergmanovog Kinematografa. To je kompaktni sustav za cutout animaciju unutar kojeg se postavljaju nacrtani i izrezani likovi i snimaju iPadom sličicu po sličicu. Sličice se potom aplikacijom u iPadu spajaju u film.


Svaku spravu upoznajemo krećući od jednostavnih primjera istražujući uvećanje/smanjenje, kretanje, rotaciju, promjenu oblika. Kada svi polaznici savladaju osnove animacije i usvoje pojmove, prelazimo se na slobodnije samostalno i kreativno izražavanje crtežom.


Škola animacije Luma film
Primjetili smo da djeca u današnje vrijeme previše sjede, pa smo školu organizirali tako da svatko po izboru može crtati na stolu ili na podu, a za početno planiranje i "glasno razmišljanje" koristimo veliku white board ploču. Činjenicom da se stalno treba kretati od mjesta gdje se crta do stola sa spravama, potiče se i komunikacija između djece. 

Također potičemo prezentiranje svojih i promatranje radova svojih kolega, čime upućujemo djecu na davanje i primanje konstruktivnih kritika o njihovom radu.

Škola animacije Luma film


Povijest filma započinje optičko mehaničkim spravama kao što je zoetrope. U vrijeme kada nije postojala tehnika za proizvodnju filma, ljudi su ipak uspjevali istraživati optiku i zabaviti se uz pomoć nekoliko pažljivo nacrtanih i posloženih crteža.
Škola animacije Luma film


Animacijom se bavimo skoro 20 godina i znamo kako je čarobna, lako prenosi emocije, nerijetko donosi smijeh, ima univerzalni jezik za sve generacije i nacije, a funkcionira čak i bez zvuka!

Voditeljica projekta je producentica Maša Udovičić.

Projekt je 2020./2021. godine podržalo Ministarstvo kulture RH i Hrvatski audiovizualni centar, a provodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.

Projekt je u 2022. godini podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a provodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.


Nema komentara:

Objavi komentar