ŠKOLA

Škola animacije za djecu od 9 do 12 godina
subotom u maloj dvorani kina Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb 
I grupa 10 - 12 sati
II grupa 12 - 14 sati
rujan - svibanj

Crtamo, mjerimo, planiramo, brišemo, komentiramo...
Škola animacije je radioničkog tipa i ima za cilj kroz praktični rad upoznati polaznike s osnovnim principima animacije i uvesti ih u svijet stvaranja animiranog filma. Svi gledamo filmove, a koliko nas zna kako oni nastaju? To ćemo saznati u školi i kroz istraživanje postati aktivni stvaraoci animiranog filma.
Naša škola namjenjena je djeci koja su znatiželjna, vole crtati, interesira ih kako rade strojevi i kako nastaju filmovi.
Što i kako radimo?

S obzirom da se animacija stvara sličicu po sličicu, u našoj školi puno se crta. Za dobru animaciju dovoljan je i niz jednostavnih crteža! Pri crtanju faza treba razmišljati o malim izmjenama na susjednim crtežima, pomicanju figure po papiru, uporabi boja, debljini linije… Uz crtanje faza učimo i o osnovim pojmovima u animaciji: frejm, faza, loop, rotacija, morf itd.

Sprave koje upoznajemo i na kojima radimo zovu se: thaumatrope, flipbook, phenakistoskop, zoetrope i praxinoskope. Uz to radimo i na našoj inačici Bergmanovog Kinematografa. To je kompaktni sustav za cutout animaciju unutar kojeg se postavljaju nacrtani i izrezani likovi i snimaju sličicu po sličicu. Sličice se potom u kompjuteru spajaju u film.

Svaku spravu upoznajemo krećući od jednostavnih primjera istražujući prvo uvećanje/smanjenje, zatim kretanje, pa rotaciju, i na kraju promjenu oblika. Kada svi polaznici savladaju osnove animacije i usvoje pojmove, prelazi se na slobodnije samostalno izražavanje crtežom.


Izrada modela u glini za lakše crtanje model liste.


Po čemu je specifična naša škola?


Primjetili smo da djeca u današnje vrijeme previše sjede za stolom, pa smo školu organizirali tako da svatko po izboru može crtati na stolu ili na podu, a za početno planiranje crteža i "glasno razmišljanje" koristimo veliku white board ploču. Činjenicom da se stalno mora kretati od mjesta gdje se crta do stola sa spravama, potiče se i komunikacija između polaznika. Također potičemo prezentiranje svojih i promatranje radova svojih kolega, čime upućujemo djecu na davanje i primanje konstruktivnih kritika o njihovom radu.Neki papiri su nam toliko dugi da moramo crtati po podu!


Od kuda nam ideja?

Povijest filma započinje optičko mehaničkim spravama kao što je zoetrope. U vrijeme kada nije postojala tehnika za proizvodnju filma, ljudi su ipak uspjevali istraživati optiku i zabaviti se uz pomoć nekoliko pažljivo nacrtanih i posloženih crteža.

Animacijom se bavimo više od 15 godina i znamo kako je čarobna, lako prenosi emocije, nerijetko donosi smijeh, ima univerzalni jezik za sve generacije i nacije, a funkcionira i bez zvuka.


Za probne crteže i planiranje koristimo veliku pločuVoditelji radionica su likovni umjetnici i animatori Darko Vidačković, Petra Balekić i Mirela Ivanković Bielen. Autorica projekta i organizatorica je Maša Udovičić.

Projekt je 2019. - 2020. godine podržalo Ministarstvo kulture RH, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a izvodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.Nema komentara:

Objavi komentar