ŠKOLA

Animacija za djecu od 10 do 14 godina. Radimo od rujna do lipnja, paralelno sa školskom godinom. Grupe imaju do 12 polaznika.


Uz cjelogodišnje obrazovanje, organiziramo gostovanja po cijeloj zemlji. Zanimljive radionice provodimo u obliku u Tjedna animacije, Animatorske početnice i druge programe. Ove projekte provodimo u suradnji s centrima za kulturu, muzejima i lokalnim udrugama. 2022. godine sudjelujemo u programu Ministarstva kulture "Ruksak pun kulture".

Škola animacije Luma film

Škola animacije je radioničkog tipa i ima za cilj kroz praktični rad upoznati polaznike s osnovnim principima animacije i uvesti ih u svijet stvaranja animiranog filma. Svi gledamo filmove, a koliko nas zna kako oni nastaju? To ćemo saznati u školi i kroz istraživanje postati aktivni stvaraoci animiranog filma.

Naša škola namjenjena je djeci koja su znatiželjna, vole crtati, interesira ih kako rade strojevi i kako nastaju filmovi.


Škola animacije Luma film


Obzirom da se animacija stvara sličicu po sličicu, u našoj školi puno se crta. Za dobru animaciju dovoljan je i niz jednostavnih crteža! Pri crtanju faza treba razmišljati o malim izmjenama na susjednim crtežima, pomicanju figure po papiru, uporabi boja, debljini linije… Uz crtanje faza učimo i o osnovim pojmovima u animaciji: frejm, faza, loop, rotacija, morf itd. Učimo i o filmu: pravilno kadriranje, što je kadar, a što scena. Montiramo i snimamo glasove i zvukove.Sprave na kojima radimo zovu se: thaumatrope, flipbook, phenakistoskope, zoetrope i praxinoskope. Uz to radimo i na našoj inačici Bergmanovog Kinematografa. To je kompaktni sustav za cutout animaciju unutar kojeg se postavljaju nacrtani i izrezani likovi i snimaju iPadom sličicu po sličicu. Sličice se potom aplikacijom u iPadu spajaju u film.
Škola animacije Luma film

Svaku spravu upoznajemo krećući od jednostavnih primjera istražujući uvećanje/smanjenje, kretanje, rotaciju, promjenu oblika. Kada svi polaznici savladaju osnove animacije i usvoje pojmove, prelazimo se na slobodnije samostalno i kreativno izražavanje crtežom.

Škola animacije Luma film

Primjetili smo da djeca u današnje vrijeme previše sjede, pa smo školu organizirali tako da svatko po izboru može crtati na stolu ili na podu, a za početno planiranje i "glasno razmišljanje" koristimo veliku white board ploču. Činjenicom da se stalno treba kretati od mjesta gdje se crta do stola sa spravama, potiče se i komunikacija između djece. 

Također potičemo prezentiranje svojih i promatranje radova svojih kolega, čime upućujemo djecu na davanje i primanje konstruktivnih kritika o njihovom radu.

Škola animacije Luma film


Povijest filma započinje optičko mehaničkim spravama kao što je zoetrope. U vrijeme kada nije postojala tehnika za proizvodnju filma, ljudi su ipak uspjevali istraživati optiku i zabaviti se uz pomoć nekoliko pažljivo nacrtanih i posloženih crteža.

Škola animacije Luma film


Animacijom se bavimo skoro 20 godina i znamo kako je čarobna, lako prenosi emocije, nerijetko donosi smijeh, ima univerzalni jezik za sve generacije i nacije, a funkcionira čak i bez zvuka!

Voditeljica projekta je producentica Maša Udovičić.

Škola animacije Luma film voditeljica Maša UdovičićŠkola animacije Luma film voditeljica Maša Udovičić


Škola animacije Luma film


Početkom 2023. godine i 2D digitalna animacija je stigla u našu školu.
Do sada su naši učenici animirali u flipbooku, zoetropeu i na drugim optičkim igračkama, te u tehnikama stop motion i cutout.
A sada mogu animirati u digitalnoj 2D animaciji, i kroz učenje stvarati svoje nove maštovite kreacije.
Zahvaljujući projektu Poduzetništvo u kulturi 2022. Ministarstva kulture, uspjeli smo nabaviti nove IPadove s olovkama i pripradajući software.
Obzirom na dosadašnje uspješno usvojeno znanje o raznim tehnikama i principima animacije, učenicima je trebalo nevjerojatno malo pomoći da krenu animirati u pravom profesionalnom programu za animaciju RoughAnimator.Projekt je 2020./2021. godine podržalo Ministarstvo kulture RH i Hrvatski audiovizualni centar, a provodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.

Projekt je u 2022. godini podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a provodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.