ŠKOLA

Škola animacije za učenike 10-14 godina, traje usporedo sa školskom godinom, radi se u malim grupama. Škola se održava u Kulturnom centru KNAP, Ivanićgradska 41a, Zagreb. Škola traje cijelu školsku godinu, zaključno s koncem lipnja, a odvija se svake subote, osim državnim praznicima. Postoje dvije grupe: početna 10-12 i napredna 12-14 sati.

Program je namijenjen učenicima od 10 do 14 godina koji vole crtati, radoznali su i zanima ih kako nastaju filmovi. Poželjno je da imaju strpljenja i vole raditi u timu, a kreativnost i znanje o animaciji razvijat će se postupno.

Škola animacije provodi se u suradnji s Centrom KNAP, a sufinancirana je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Škola animacije Luma filma

U školi se učenici upoznaju s različitim likovnim tehnikama, osnovnim prinicipima animacije i gramatikom filma koji se prožimaju u procesu nastanka jednog animiranog filma. Kroz praktični rad u raznim materijalima isprobavaju različite tehnike, crtaju, režu, modeliraju, snimaju, planiraju i rješavaju tehiničke probleme. Atmosfera je pozitivna i dinamična, potiče se razgovor i istraživanje, te timski rad. Tijekom 9 mjeseci učenici pogledaju oko 30 pažljivo odabranih filmova iz povijesti svjetske i domaće kinematografije.
Škola je osnovana s ciljem upoznavanja djece i mladih s procesom nastanka animacije i razvijanja njihovog kritičkog mišljenja o filmovima.

Škola animacije Luma filma

Tijekom prvog polugodišta uči se o povijesti animacije kroz optičke igračke, upoznaje s 12 principa animacije, te likovnim i filmskim pojmovima. Tijekom drugog polugodišta učenici osmišljvaju i snimaju animirane filmove. Razvijene vještine i znanja djeca mogu implementirati i u drugim područjima svog budućeg djelovanja.

Škola animacije Luma filma

Za upis u naprednu grupu neophodno je prethodno pohađanje škole animacije, radionice filma/animacije i dob od 12-14 godina.

Satove vodi Maša Udovičić, producentica animiranih filmova, a vrsni animatori i likovni umjetnici održavaju tematske satove tijekom godine.

Uz cjelogodišnje obrazovanje, organiziramo gostovanja po cijeloj zemlji. Zanimljive radionice provodimo u obliku u Tjedna animacije, Animatorske početnice i druge programe. Ove projekte provodimo u suradnji s centrima za kulturu, muzejima i lokalnim udrugama. 2022. godine sudjelujemo u programu Ministarstva kulture "Ruksak pun kulture".

Škola animacije Luma film

Škola animacije je radioničkog tipa i ima za cilj kroz praktični rad upoznati polaznike s osnovnim principima animacije i uvesti ih u svijet stvaranja animiranog filma. Svi gledamo filmove, a koliko nas zna kako oni nastaju? To ćemo saznati u školi i kroz istraživanje postati aktivni stvaraoci animiranog filma.

Naša škola namjenjena je djeci koja su znatiželjna, vole crtati, interesira ih kako rade strojevi i kako nastaju filmovi.


Škola animacije Luma film


Obzirom da se animacija stvara sličicu po sličicu, u našoj školi puno se crta. Za dobru animaciju dovoljan je i niz jednostavnih crteža! Pri crtanju faza treba razmišljati o malim izmjenama na susjednim crtežima, pomicanju figure po papiru, uporabi boja, debljini linije… Uz crtanje faza učimo i o osnovim pojmovima u animaciji: frejm, faza, loop, rotacija, morf itd. Učimo i o filmu: pravilno kadriranje, što je kadar, a što scena. Montiramo i snimamo glasove i zvukove.Sprave na kojima radimo zovu se: thaumatrope, flipbook, phenakistoskope, zoetrope i praxinoskope. Uz to radimo i na našoj inačici Bergmanovog Kinematografa. To je kompaktni sustav za cutout animaciju unutar kojeg se postavljaju nacrtani i izrezani likovi i snimaju iPadom sličicu po sličicu. Sličice se potom aplikacijom u iPadu spajaju u film.

Svaku spravu upoznajemo krećući od jednostavnih primjera istražujući uvećanje/smanjenje, kretanje, rotaciju, promjenu oblika. Kada svi polaznici savladaju osnove animacije i usvoje pojmove, prelazimo se na slobodnije samostalno i kreativno izražavanje crtežom.

Škola animacije Luma film

Primjetili smo da djeca u današnje vrijeme previše sjede, pa smo školu organizirali tako da svatko po izboru može crtati na stolu ili na podu, a za početno planiranje i "glasno razmišljanje" koristimo veliku white board ploču. Činjenicom da se stalno treba kretati od mjesta gdje se crta do stola sa spravama, potiče se i komunikacija između djece. 

Također potičemo prezentiranje svojih i promatranje radova svojih kolega, čime upućujemo djecu na davanje i primanje konstruktivnih kritika o njihovom radu.

Škola animacije Luma film


Povijest filma započinje optičko mehaničkim spravama kao što je zoetrope. U vrijeme kada nije postojala tehnika za proizvodnju filma, ljudi su ipak uspjevali istraživati optiku i zabaviti se uz pomoć nekoliko pažljivo nacrtanih i posloženih crteža.

Škola animacije Luma film


Animacijom se bavimo skoro 20 godina i znamo kako je čarobna, lako prenosi emocije, nerijetko donosi smijeh, ima univerzalni jezik za sve generacije i nacije, a funkcionira čak i bez zvuka!

Voditeljica projekta je producentica Maša Udovičić.

Škola animacije Luma film voditeljica Maša UdovičićŠkola animacije Luma film voditeljica Maša Udovičić


Početkom 2023. godine i 2D digitalna animacija je stigla u našu školu.
Do sada su naši učenici animirali u flipbooku, zoetropeu i na drugim optičkim igračkama, te u tehnikama stop motion i cutout.
A sada mogu animirati u digitalnoj 2D animaciji, i kroz učenje stvarati svoje nove maštovite kreacije.
Zahvaljujući projektu Poduzetništvo u kulturi 2022. Ministarstva kulture, uspjeli smo nabaviti nove iPadove s olovkama i pripradajući software, te veliki kompjuter za 3D animaciju.
Obzirom na dosadašnje uspješno usvojeno znanje o raznim tehnikama i principima animacije, učenicima je trebalo nevjerojatno malo pomoći da krenu animirati u pravom profesionalnom programu za animaciju RoughAnimator.Projekt je 2020./2021. godine podržalo Ministarstvo kulture RH i Hrvatski audiovizualni centar, a provodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.

Projekt je u 2022. godini podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a provodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.