ŠKOLA

Škola animacije za djecu od 9 do 12 godina
subotom u kinu Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb 

I grupa 10 - 12 sati
II grupa 12 - 14 sati

Škola animacije počinje s radom u rujnu, a održava se paralelno sa školskom godinom. Uvjete rada prilagođavamo odlukama Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Molimo upišite se: PRIJAVNICA.Škola animacije je radioničkog tipa i ima za cilj kroz praktični rad upoznati polaznike s osnovnim principima animacije i uvesti ih u svijet stvaranja animiranog filma. Svi gledamo filmove, a koliko nas zna kako oni nastaju? To ćemo saznati u školi i kroz istraživanje postati aktivni stvaraoci animiranog filma.

Naša škola namjenjena je djeci koja su znatiželjna, vole crtati, interesira ih kako rade strojevi i kako nastaju filmovi.


Zoetrope.

Što i kako radimo?

S obzirom da se animacija stvara sličicu po sličicu, u našoj školi puno se crta. Za dobru animaciju dovoljan je i niz jednostavnih crteža! Pri crtanju faza treba razmišljati o malim izmjenama na susjednim crtežima, pomicanju figure po papiru, uporabi boja, debljini linije… Uz crtanje faza učimo i o osnovim pojmovima u animaciji: frejm, faza, loop, rotacija, morf itd.


Ponekad pogledamo primjere iz velikih produkcija ili kratki autroski animirani film.


Sprave koje upoznajemo i na kojima radimo zovu se: thaumatrope, flipbook, phenakistoskop, zoetrope i praxinoskope. Uz to radimo i na našoj inačici Bergmanovog Kinematografa. To je kompaktni sustav za cutout animaciju unutar kojeg se postavljaju nacrtani i izrezani likovi i snimaju iPadom sličicu po sličicu. Sličice se potom u iPadu spajaju u film.


Svaku spravu upoznajemo krećući od jednostavnih primjera istražujući prvo uvećanje/smanjenje, kretanje, rotaciju, promjenu oblika. Kada svi polaznici savladaju osnove animacije i usvoje pojmove, prelazimo se na slobodnije samostalno izražavanje crtežom.


Izrada modela u glini za lakše crtanje model liste.


Po čemu je specifična naša škola?


Primjetili smo da djeca u današnje vrijeme previše sjede za stolom, pa smo školu organizirali tako da svatko po izboru može crtati na stolu ili na podu, a za početno planiranje crteža i "glasno razmišljanje" koristimo veliku white board ploču. Činjenicom da se stalno treba kretati od mjesta gdje se crta do stola sa spravama, potiče se i komunikacija između polaznika. 

Također potičemo prezentiranje svojih i promatranje radova svojih kolega, čime upućujemo djecu na davanje i primanje konstruktivnih kritika o njihovom radu.


Neki papiri su nam toliko dugi da moramo crtati po podu!


Od kuda nam ideja?

Povijest filma započinje optičko mehaničkim spravama kao što je zoetrope. U vrijeme kada nije postojala tehnika za proizvodnju filma, ljudi su ipak uspjevali istraživati optiku i zabaviti se uz pomoć nekoliko pažljivo nacrtanih i posloženih crteža.

Animacijom se bavimo više od 15 godina i znamo kako je čarobna, lako prenosi emocije, nerijetko donosi smijeh, ima univerzalni jezik za sve generacije i nacije, a funkcionira i bez zvuka.


Za probne crteže i planiranje koristimo veliku ploču.Voditelji radionica su likovni umjetnici i animatori, autorica projekta i organizatorica je Maša Udovičić.Filmove izrađujemo u kolažnoj tehinici, snimajući iPadom.

Projekt je 2020./2021. godine podržalo Ministarstvo kulture RH i Hrvatski audiovizualni centar, a izvodi se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac.

Nema komentara:

Objavi komentar